Valikko

Kohteen perustiedot

Sähkötalo sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella, kampusalueen pohjoispuolella, Tietotalon ja Rakennustalon välissä. Sähkötalossa on pääasiassa opiskelu-, toimisto- ja laboratoriotiloja. Kiinteistön käyttö tapahtuu suurimmalta osalta arkisin virastoaikaan, mutta työskentely- ja opiskelutilat ovat opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä vuorokauden ympäri, myös viikonloppuisin.

Perustiedot

Kiinteistön nimi Hervannan kampus, Sähkötalo
Kiinteistön kutsumanimi Sähkötalo
Kiinteistön osoite Korkeakoulunkatu 3
33720 TAMPERE
Rakennusten määrä 1
Kiinteistön omistaja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
Rakentamisvuosi 1978
Pinta-ala 29 417 m²
Kerrokset 6
Paloluokka P1
Rakennusmateriaali Teräsbetoni
Käyttötarkoitus Oppilaitos

Muut tiedot

Kohde kuuluu seuraavaan pelastustoimen alueeseen: Pirkanmaa. Pelastuslaitoksen arvioitu saapumisaika kohteeseen on n. 8 minuuttia.

Paloilmoittimen hoitaja Janne Puranen
Campusta Oy
puh. 050 3187132
Paloilmoittimen keskuksen sijainti Pääkäyttölaite: 1. krs A-osa aula-/käytävätilassa SA105
Kiinteistönhoito Campusta Oy
puh. 010 3408500
päivystys 010 3950395
Vesiyhtiö Tampereen kaupunki: Tampereen vesi
puh. 0800 90172
päivystys 0800 90172
http://www.tampere.fi/vesi.html
Kokoontumispaikka Tietotalon pysäköintialue Sähkötalon länsipuolella, Tietotalon takana
Putkilukko B-osan Kampusareenan puoleisen sisäänkäynnin vieressä
Väestönsuojien määrä 2
Väestönsuojan sijainti VSS1 1. krs M-osa tila SM121
Väestönsuojan sijainti VSS2 1. krs M-osa tila SM111
Lämmitysmuoto Kaukolämpö
Veden pääsulku Kellarikerros A-osa lämmönjakohuoneessa SA007
Lämmönjakohuone Kaksi lämmönjakohuonetta: kellarikerros A-osa tilassa SA007 ja 1. krs M-osa tilassa SM104
Sähköpääkeskus Neljä sähköpääkeskusta: 1. krs A-osa tilassa SA109, F-osa tiloissa SF101 ja SF116C sekä M-osa tilassa SM137
Muuntamon sijainti 1. krs A-osa tila SA109 (Muuntamo 4) ja F-osa tilat SF101A ja SF101B (Muuntamo 3)
Kaasusulku Typen pääsulku 1. krs E-osa käytävällä SE100E
Ilmanvaihtokone Yhteensä 19 IV-konehuonetta: 1. krs G-osassa tila SG104 sekä loput 18 IV-konehuonetta rakennuksen vesikatolla; A- ja I-osissa 3 kpl, C-, D-, F-, G-, H-, K- ja N-osissa yhteensä 12 kpl, L-osassa 2 kpl ja M-osassa 1 kpl
Ilmanvaihdon hätä-seis

1. krs F-osa tilassa SF116B, N-osa laboratoriossa SN101 ja J-osa tuulikaapissa SJ112A

Henkilömäärät

Yhteensä
Päivällä Illalla Yöllä
Arkisin 1 400 500 50
Viikonloppuisin 200 100 50

Suunnitelman päivitys

Tampereen yliopisto / yliopiston turvallisuuspäällikkö huolehtii suunnitelman päivityksestä, ellei siitä ole toisin kirjallisesti sovittu.

Suunnitelma tulee päivittää vähintään kerran vuodessa ja aina kun suunnitelman sisällössä tapahtuu muutoksia. Suunnitelman hyväksyy yliopiston johtoon kuuluva henkilö suunnitelman valmistumisen jälkeen.

Pienten päivitysten (yksittäiset organisaatiomuutokset, pienet lisäykset tai muutokset) jälkeen suunnitelmaa ei tarvitse hyväksyttää uudelleen. Suurempien muutosten (toimintatavat, käytännöt ja suuret organisaatiomuutokset jne.) jälkeen suunnitelma tulee hyväksyttää uudelleen.

Organisaatio

Kiinteistön turvallisuushenkilöt

Turvallisuuspäällikkö, kampusmanageri, kiinteistön omistajan vastuulle kuuluvat turvallisuusasiat Aapo Kauppinen
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
puh. 040 0774934
aapo.kauppinen@sykoy.fi
Työsuojelupäällikkö Kirsi Reiman
Tampereen yliopisto
puh. 040 8490461
kirsi.reiman@tuni.fi
Turvallisuusvastaava Riikka Laurila
Tampereen yliopisto
puh. 050 5605769
riikka.laurila@tuni.fi
Kiinteistöturvallisuusasiantuntija Juha Huhtala
Tampereen yliopisto
puh. 050 4478540
juha.huhtala@tuni.fi
Väestönsuojan hoitaja VSS1, VSS2 Campusta Oy
Väestönsuojan vastuuhenkilö VSS1 Janne Puranen
puh. 050 3187132
janne.puranen@campusta.fi
Väestönsuojan vastuuhenkilö VSS2 Janne Puranen
puh. 050 3187132
janne.puranen@campusta.fi
Sähkölaitteiston käytön johtaja Ilpo Virkki, Campusta Oy
puh. 040 9008380

Kiinteistön tärkeät numerot

Tehtävä Nimi Puhelinnumero Päivystysnumero
Huoltoyhtiö Campusta Oy 010 3408500 010 3950395
Hissihuolto KONE Hissit Oy 0800 15063
Aulavahtimestari Sähkötalon infopiste 029 4524015
Hälytysvalvonta Vartiointi: AVARN Security Oy 050 5967120
Huolto
Nimi Puhelinnumero Päivystysajat
Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä: Hoitaja Janne Puranen 050 3187132
Huoltopäivystys Campusta Oy 029 4520600 Työajan ulkopuolella
Kaasusammutusjärjestelmä: Huoltohenkilö Campusta Oy (alihankinta Mikro-Pulssi Oy) 040 7795011
Kameravalvonta: Huoltohenkilö Juha Huhtala 050 4478540
Murtohälytin: Huoltohenkilö Juha Huhtala 050 4478540

Muut tärkeät numerot

Toimija Puhelinnumero Päivystysajat
Hätänumero 112 24 h
Myrkytystietokeskus 0800 147 111 24 h

Riskit

Kiinteistön riskit

Tulipalo ja räjähdys

Tulipalon mahdollisia aiheuttajia voivat olla esimerkiksi vialliset sähkölaitteet, huolimaton tupakointi, kipinöintiä aiheuttavat työmenetelmät ja kipinän syntyminen laitteistossa, syttyvät kemikaalit sekä kemikaalivuodot. Tulipalo kiinteistön tiloissa voi aiheuttaa henkilövahinkoja sekä mittavia taloudellisia vahinkoja, toiminnan häiriöitä ja keskeytymistä.

Tuhopoltto

Tuhopoltoille otollisia kohteita ovat syttyvä materiaali kiinteistön lähellä sekä ajoneuvot. Tuhopoltto voi levitä suureksi paloksi, joka aiheuttaa henkilövahinkoja sekä mittavia taloudellisia vahinkoja, toiminnan häiriöitä ja keskeytymistä. Jo pienikin palon alku aiheuttaa rakenteiden vaurioitumista, vaaratilanteita henkilöstölle sekä lisätyötä tuhojen korjauksesta.

Tapaturmat

Työtapaturma tai sairauskohtaus voi sattua sekä opiskelijoille että omalle henkilöstölle kiinteistön tiloissa. Tapaturman voi aiheuttaa esimerkiksi kaatuminen, kompastuminen, putoaminen korjaustöiden tai muiden töiden aikana, työliike, raskaat nostot, liukastuminen maahan valuneeseen kemikaaliin tai opetustilanteessa sattuva vaaratilanne. Tapaturmista aiheutuu henkilövahinkojen lisäksi toiminnan häiriöitä, kustannuksia ja poissaoloja työstä.

Vahingonteot ja ilkivalta

Kiinteistön tiloissa liikkuu päivittäin työntekijöitä ja opiskelijoita, joilla on omat rajatut kulkuoikeudet kiinteistön eri tiloihin. Kiinteistön ulko-ovet ovat lukossa vain yöaikaan, jolloin kulku onnistuu kulkuluvalla. Mahdolliset vahingot ja ilkivalta voivat aiheuttaa suurta haittaa ja häiriötä toiminnalle sekä vaaratilanteita henkilökunnalle ja opiskelijoille. Kaikkeen vahingonteon ja ilkivallan mahdollisuuteen on varauduttu alueen kameravalvonnalla. Lisäksi vartiointia suorittaa vartiointiliike.

Varkaus ja ryöstö

Syynä ryöstöön voi olla esimerkiksi rahan tarve tai kiinnostus mukana kuljetettavaan tärkeään tietoon. Suurin todennäköisyys varkauden uhriksi joutumiselle ovat koti- ja työmatkat. Seurauksena tilanteesta voi olla omaisuuden tai tärkeän tiedon menettämisen lisäksi henkiset kärsimykset ja fyysiset seuraukset ryöstön uhriksi joutuvalle.

Pommiuhkaus

Pommiuhkauksen takana voi olla moninaisia syitä; kiinteistön toimintaan ärsyyntynyt tai häiriintynyt ihminen voi kohdistaa oman ahdistuksensa kohti kaikkia kiinteistössä työskenteleviä ja asioivia. Pommiuhkauksesta aiheutuu henkisiä kärsimyksiä työntekijöille ja opiskelijoille, häiriöitä toimintaan ja kustannuksia.

Tietoturvallisuus

Yritystä kohtaava tietovuoto tai tietoverkkojen toimintahäiriö on merkittävä riskitekijä. Tietoturvallisuuden vaarantuminen on riski, jonka kautta tietojen joutuminen vääriin käsiin on mahdollista. Seurauksena ovat kustannukset ja häiriö koko laitoksen toiminnalle.

Kunnallistekniset häiriöt

Sähkökatkos

Sähkökatkoksen voi aiheuttaa luonnontapahtuma, kuten myrsky tai salama, mutta myös laiteviat, puutteet laitteistossa tai kunnossapidon puutteet. Sähkökatkos voi aiheuttaa sähkötulipalon vaaran, henkilöstölle vaaraa, toiminnan häiriöitä ja keskeytymistä.

Vesivahinko

Vesivahingon voi aiheuttaa esimerkiksi putkirikko, putkien jäätyminen, tukokset tai laitteiden vikaantuminen. Seurauksena vesivahingosta voi olla veden vuotaminen tiloihin tai veden tulon keskeytyminen, mikä edelleen aiheuttaa tilojen tai veden käyttöön rajoituksia.

Vaaralliset kemikaalit ja kaasut

Kemikaalit voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle ja niistä voi aiheutua myös onnettomuuden, kuten tulipalon tai räjähdyksen, vaara. Päästessään maaperään, viemäriin tai vesistöön ne voivat aiheuttaa välitöntä tai viivästynyttä vaaraa ympäristölle.

Kiinteistön kaasuvaara voi aiheutua esimerkiksi kiinteistössä käytettävistä kaasuista, kuten kaasupulloista, tai ulkoisesta lähteestä, kuten vaarallisten aineiden kuljetuksessa tapahtuvasta onnettomuudesta lähialueella.

Säteilyvaara

Vakavan säteilyvaaratilanteen todennäköisyys Suomessa on pieni. Ulkoisen säteilyvaaran aiheuttajia voivat olla ydinvoimalaonnettomuus Suomessa tai ulkomailla, radioaktiivisia aineita käsittelevän laitoksen tai varaston tulipalo tai muu onnettomuus sekä onnettomuus radioaktiivisten aineiden kuljettamisessa. Seuraukset säteilyonnettomuudesta riippuvat säteilylähteestä, etäisyydestä, ympäristöolosuhteista ja reagoinnista tilanteeseen.

Ympäristöriskit

Ympäristöriskin voi aiheuttaa esim. sammutusjätevesien pääsy ympäristöön. Liikenne on riskitekijä onnettomuusriskinä alueella liikkuville ja ympäristöriski mahdollisien onnettomuuksien seurauksena, esim. öljyn valuminen maahan.

Henkilökunnan toiminta ennalta arvaamattomissa vaaratilanteissa

Ennalta arvaamattomaan vaaratilanteeseen varautumiseksi on tärkeää, että henkilökunta kouluttautuu pelastuslaitoksen kanssa siten, että henkilökunta tietää, miten tulee toimia hälytystilanteessa ja osaa opastaa pelastuslaitoksen oikeaan paikkaan, ja että laboratoriohenkilökunta tietää, miten poistua sekä pelastuslaitos tietää, minkälaisia erikoistiloja kiinteistössä on.

Kiinteistöön liittyvät erityishuomiot/-riskit

Kemikaalit ja kaasut

Yliopiston tiloissa Sähkötalossa on puhdastiloja, suurjännitehalli, sähkökonehalli ja merkittävä määrä erilaisia laboratorioita. Sähkötalon laboratoriotiloissa on erilaisia sähkölaitteita, työstökoneita, lasereita, uuneja, vaaraa aiheuttavia kemikaaleja sekä palavia nesteitä ja kaasuja. K- ja L-osien välissä ulkoseinän vieressä on 20 m3:n typpisäiliö ja K- ja L-osissa risteilee putkia, jotka ovat suoraan yhteydessä nestetyppisäiliöön.

Prosesseissa käytetään monia terveydelle haitallisia aineita, kuten fosforia, arseenia, berylliumia, kaasuista mm. klooria, ammoniakkia, silaania, rikkiheksafluoridia ja trifluorimetaania. Näitä aineita käytetään suljetuissa prosesseissa. Altistumista voi tapahtua lähinnä laitteiden huollossa ja kaasutapaturmissa. Vaarallisten aineiden kanssa työskentely tapahtuu mahdollisuuksien mukaan vetokaapeissa hyvien laboratoriotyötapojen mukaan. Laboratoriotiloihin pääsy on sallittu vain laboratoriovastaavan luvalla perehdytyksen jälkeen. Kemikaaleja käytetään ja säilytetään varoitusmerkein varustetuissa huoneissa, kemikaali- tai paloturvakaapeissa. Kaasulinjat ja niihin liittyvät venttiilit rakennetaan asetusten mukaisesti ja niiden kunto tarkistetaan säännöllisesti.

Turvallisuusjärjestelyt

Toimitilaturvallisuus

Kulunvalvonta

Kiinteistössä on käytössä kulunvalvontajärjestelmä. Järjestelmällä pyritään estämään luvattomien henkilöiden pääsy tiloihin. Mikäli havaitset vian kulunvalvontajärjestelmiin liittyen, tee vikailmoitus.

Kulunvalvonta
Kuvaus Sähkötalon pääovet ovat arkisin auki klo 7.30-17. Hervannan kampuksen työskentely-, opiskelu- ja harrastetilat ovat kuitenkin opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä vuorokauden ympäri. Kampuksen rakennukset on jaettu kulkualueisiin ja kulunvalvonnalla varustetuista ovista pääsee sisälle kulkukortilla.

Kiinteistössä on kameravalvonta

Kameravalvonta
Kuvaus Kiinteistössä on kameravalvonta yleisissä tiloissa.
Huoltohenkilö Juha Huhtala
puh. 050 4478540

Kiinteistössä on murtohälyttimiä

Murtohälytin
Kuvaus Kiinteistössä on käytössä ovihälytykset sekä lasirikkoilmaisimia.
Huoltohenkilö Juha Huhtala
puh. 050 4478540

Valvonta

Hälytysvalvonta
Kuvaus Ovissa ja ikkunoissa hälytysvalvonta, josta tiedot menevät arkisin klo 9-15 infopisteelle ja muina aikoina AVARN Security Oy:lle.
Sijainti Sähkötalo, koko rakennus
Kontakti Vartiointi: AVARN Security Oy
puh. 050 5967120
vartija.tuni@avarn.fi
Aulavahtimestari
Kuvaus Avoinna ma-pe klo 9.00-15.00
Sijainti Sähkötalo, 2. krs J-osa tila SJ202
Kontakti Sähkötalon infopiste
puh. 029 4524015
sahkotalo.info@tuni.fi
Paikallisvartiointi
Kuvaus Vartijat kiertävät kiinteistössä arki-iltaisin ja -öisin.
Sijainti Sähkötalo
Piirivalvonta
Kuvaus Vartijat kiertävät kiinteistössä viikonloppuisin.
Sijainti Sähkötalo

Sammutuskalusto

Sijainti Sammutuskalusto Kuvaus
Käytävillä, yleisissä tiloissa, luentosaleissa, laboratorioissa jne. Käsisammutin Sammuttimet ovat pääsääntöisesti jauhesammuttimia, jotka soveltuvat yleisimpien palojen sammuttamiseen.

Erikoistiloissa on CO2 -sammuttimia, eli hiilidioksidisammuttimia, jotka soveltuvat hyvin esimerkiksi neste- ja sähköpalojen sammuttamiseen.
Porrashuoneissa, aulatiloissa ja kellarikerroksen käytävillä Pikapaloposti Soveltuu kiinteiden (kuitumaisten) palojen sammuttamiseen. Ei sovi sähkölaitteiden tai nesteiden ja rasvojen sammuttamiseen.
Mm. keittotilojen läheisyydessä ja laboratorioissa Sammutuspeite Soveltuu hyvin esimerkiksi keittiöpalojen tai palavan ihmisen sammuttamiseen.

Alkusammuttimet tulee tarkastaa:

  • vähintään vuoden välein kun käsisammutin on alttiina sammuttimen toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille, kuten kosteudelle, tärinälle tai lämpötilojen vaihtelulle (ulkotilat)
  • vähintään kahden vuoden välein (sisätilat)

Pikapalopostit tulee tarkastaa:

  • Pikapalopostien toimivuus tulee tarkastaa vuoden välein. Pikapalopostien letkujen koeponnistus tulee tehdä viiden vuoden välein.

Suojelumallit

Sähkötalo
Tyyppi Kerrokset Toteutuksen kuvaus
Kiinteistön oma kaikki Virka-aikana kiinteistöhuollon työntekijät ottavat pelastuslaitoksen vastaan ja ohjaavat kohteessa. Virka-ajan ulkopuolella tapahtuneissa hälytyksissä ohjauksesta kohteessa vastaa kiinteistöhuollon päivystäjä.
Aluevalvojat kaikki Yliopiston henkilökunnasta on muodostettu turvaryhmiä, jotka toimivat turvallisuusorganisaation tukena turvallisuuden varmistamisessa osana jokapäiväistä toimintaa sekä mahdollisissa poikkeustilanteissa.

Turvalaitteet

Savunpoisto

Savunpoiston tarkoituksena on palossa syntyvien palokaasujen, savun ja lämmön poistaminen tiloista. Savunpoistolaitteet on huollettava ja kokeiltava määräajoin käyttö- ja huolto-ohjeen mukaisesti. Savunpoistolaitteistoa käyttää vain pelastuslaitos.

Savunpoistolaitteisto
Savunpoistoluukkujen sijainti Savunpoistoluukut tai -ikkunat porrashuoneissa osissa C, D, F, I, K, L ja M. Käsinohjaus porrashuoneissa.
Kuvaus Kiinteistössä on savunpoistoikkunoita/-luukkuja porrashuoneissa.
Keskuksen sijainti Kiinteistössä on 8 savunpoistokeskusta: 1. krs porrashuoneissa SC100A, SD100A, SF100A ja SK100A, tuulikaapissa SJ112A ja sähkökomerossa SM138 (2 kpl) sekä 2. krs porrashuoneessa SL200A
Savunpoiston laukaisu Käsin laukaistava

Poistumisopastus

Poistumisopastuksella osoitetaan poistuminen rakennuksesta. Viallisista tai puutteellisista opasteista on ilmoitettava kiinteistöhuoltoon.

Poistumisopastus
Sijainti Poistumistievalaistus poistumisreiteillä ja uloskäynneillä
Kuvaus Kiinteistössä on turvavalojärjestelmä, joka käsittää ovimerkkivalaistuksen ja varavalaistusta.
Keskuksen sijainti Kiinteistössä on kuusi turvavalokeskusta: 1. krs A-osa tilassa SA108, F-osa tilassa SF116C ja M-osa sähkökomerossa SM138 sekä 2. krs C-, G- ja L-osissa sähkökomeroissa SC200H, SG200I ja SL200I
Kattavuus Koko kiinteistö

Kaasusammutusjärjestelmä

Kaasusammutusjärjestelmää käytetään yksittäisten tilojen suojaamiseen tulipalolta. Sammutusaineen toiminta perustuu joko hapen syrjäyttämiseen tai lämmön absorboimiseen tilasta. Laitteet on huollettava ja kokeiltava määräajoin käyttö- ja huolto-ohjeen mukaisesti, sekä aina järjestelmän lauettua.

Järjestelmän lauettua tiloista tulee poistua ja tehdä ilmoitus hätäkeskukseen.

Kaasusammutusjärjestelmä
Sijainti 1. krs F-osa jäähdytystila SF103, ATK-konesali SF110 ja UPS-tila SF116D
Kuvaus Argon suojattujen tilojen ovien yläpuolella hälytysvalo, joka kertoo argonin laukeamisesta, jolloin tilaan ei saa mennä.
Keskuksen sijainti: Kaasusammutusjärjestelmän laukaisukeskus ja kaasupullot sijaitsevat 1. krs F-osa UPS-tilassa SF116D
Tyyppi Argon-kaasusammutus
Huoltohenkilö Campusta Oy (alihankinta Mikro-Pulssi Oy)
puh. 040 7795011

LVI-hälytysjärjestelmä

LVI-hälytysjärjestelmä ilmoittaa kiinteistötekniikan mahdollisista vikatilanteista.

LVI-hälytys
Kuvaus Rakennusautomaatiojärjestelmä on liitetty kampusalueen päävalvomoon joka sijaitsee Päärakennuksessa. Hälytysten siirto kiinteistönhoitajille / ulkopuoliselle päivystysorganisaatiolle tapahtuu valvomon välityksellä.

Ensiapu

Työturvallisuuslain (738/2002) 46 § mukaan työnantajan on huolehdittava työntekijöiden ja muiden työpaikalla olevien henkilöiden ensiavun järjestämisestä, annettava ohjeet ensiavun saamiseksi sekä varattava työpaikalle tai sen välittömään läheisyyteen riittävä määrä asianmukaisia ensiapuvälineitä.

  • Ensiapukoulutusta on järjestetty.
  • Ensiaputaitoiset henkilöt on kartoitettu. Ensiaputaitoisten henkilöiden listauksen sijainti: työsuojelun asiantuntijalla on lista ensiaputaitoisista henkilöistä.
  • Ambulanssi ohjataan: Lähimmälle sisäänkäynnille.
  • Ensiaputarvikkeista vastaa: aulapalvelut.
Kiinteistössä on saatavilla ensiaputarvikkeita seuraavasti:
Tarvike Sijainti
Ensiapukaappi Jokaisesta kerroksesta löytyy useita ensiapukaappeja
Silmien huuhteluväline Laboratoriotiloissa
Hätäsuihku 5. krs M-osa laboratorioissa, 2. krs I- ja E- osien puhdastiloissa
Defibrillaattori 2. krs J-osa infopisteen läheisyydessä
Paarit 1. krs K-osa käytävällä

Paloturvallisuus

Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä

Automaattisen paloilmoitinjärjestelmän tarkoituksena on varoittaa kiinteistön käyttäjiä alkavasta palosta. Järjestelmä havaitsee tulipalon nopeasti ilmaisimien reagoidessa paloon ja palokellot alkavat soida. Järjestelmä välittää hälytyksen automaattisesti hätäkeskukseen.

Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä
Sijainti Kiinteistössä on kuusi paloilmoitinkeskusta: 1. krs A-osa aula-/käytävätilassa SA105 (2 kpl) ja F-osa tilassa SF116A sekä 2. krs C-osa käytävällä SC200B, G-osa käytävällä SG200B ja L-osa tilassa L200.1
Kuvaus Kiinteistössä on aluehälytyskeskukseen yhdistetty paloilmoitinjärjestelmä, joka on varustettu paloilmoitinpainikkeilla.
Keskuksen sijainti Pääkäyttölaite: 1. krs A-osa aula-/käytävätilassa SA105
Kattavuus Koko kiinteistö
Keskuksen tyyppi Esmi FX
Hoitaja Janne Puranen
Campusta Oy
puh. 050 3187132
Hoitajan varahenkilö HH-kiinteistöpalvelut
puh. 010 3950395

Ilmoituksensiirtoyhteyden toiminnallisuuden varmistaminen

  • Määräaikaishuollot ja vikakorjaukset
  • Ilmoituksensiirtoyhteyden kuukausikokeilu
  • Määräaikaistarkastukset

Toimenpiteet ilmoituksensiirtoyhteyden vian ilmaantuessa

Mikäli havaitaan vika ilmoituksensiirtoyhteydessä, järjestetään kiinteistössä valvonta tehostetusti henkilökunnan voimin.

  • Yhteys hätäkeskukseen
  • Päivystäjä valvomaan paloilmoitinkeskusta
  • Päivystäjä suorittaa tarvittaessa hätäilmoituksen ja opastaa pelastuslaitosta palokohteeseen

Palo-osastointi

Palo-osastoinnin tarkoitus on palon sattuessa estää palokaasujen ja palon leviäminen sekä turvata ihmisten poistuminen. Tämän takia on erityisen tärkeää, että palo-ovet pidetään kiinni. Palo-ovia ei saa kiilata auki.

Käyttötavaltaan tai palokuormaltaan oleellisesti toisistaan poikkeavat tilat on muodostettu eri palo-osastoiksi, jos on tarpeellista henkilöiden tai omaisuuden suojaamiseksi. (käyttötapaosastointi)

Savusulut

Savusulkujen tehtävinä on estää ja rajoittaa savun kulkua, kanavoida savu ennalta määrättyyn suuntaan sekä estää tai hidastaa savun pääsy muille alueille tai muihin rakennuksen osiin.

Savusulku
Sijainti 1. krs B-osa Fablab (SB101A) porrasaukon ympärillä
Kuvaus Kiinteistössä on savusulkuverhot (6 kpl) porrasaukon ympärillä. Verhoja ohjaa paloilmoitinkeskus ja A-osan paloilmoitinkeskuksen viereen asennetut ohjauskytkimet.

Pelastustie

Pelastustie on ajotie, jota käyttäen hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta.

  • Pelastustielle ei saa pysäköidä autoja, kasata lunta, laittaa valaistuspylväitä, istutuksia eikä mitään muutakaan liikennettä estävää.
  • Pelastustie tulee merkitä sisäasiainministeriön asetuksen (468/2003) mukaisesti tekstillisellä lisäkilvellä.
  • Pelastustie-merkkiä ei käytetä, jos pelastustietä ei ole merkitty rakennuksen rakennuslupa-asiakirjaan.
  • Pelastustieasioissa neuvoja saa paikalliselta pelastusviranomaiselta.
Pelastustie
Sijainti Korkeakoulunkadulta rakennuksen etupihalle A- ja I-osien läheisyyteen. Tekniikankadulta rakennuksen länsi- ja itäpuolille sekä pohjoispäätyyn. Pelastustiet on merkitty suojelupiirustuksiin.

Poistumisreitit

Poistumisturvallisuuden periaatteena on, että rakennuksen kaikista tiloista on joka hetki päästävä poistumaan vähintään kahta kulkureittiä pitkin ilman avainta tai muuta oven avausvälinettä. Ovia ei saa pitää työaikana takalukossa. Uloskäyntien edessä ei saa säilyttää tavaraa.

Kiinteistössä on seuraavan tyyppisiä poistumisjärjestelyjä:

Rakennus Poistumisjärjestelyt
Sähkötalo Poistuminen tapahtuu lähintä turvallista reittiä pitkin ulos kokoontumispaikalle. Pääasiallisesti kiinteistön normaalit kulkureitit toimivat poistumisteinä. Lisäksi on muutamia erillisiä poistumisovia, jotka ovat käytössä vain hätätilanteita varten. Poistuttaessa tulee huomioida, ettei tilaan jää muita henkilöitä. Palo-ovet ja tavalliset ovet tulee jättää kiinni-asentoon.
Kokoontumispaikka: Tietotalon pysäköintialue Sähkötalon länsipuolella, Tietotalon takana

Sammutusveden ottopaikka

Sammutusveden ottopaikka
Sijainti Paloposti sijaitsee ulkoalueella Kampusareenan ja Tietotalon välissä

Tulityöt

Tulityöt määritellään töiksi, joissa syntyy kipinöintiä tai joissa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä ja joka aiheuttaa palovaaraa. Tällaisia töitä ovat mm. kaasu- ja kaarihitsaus, poltto- ja kaarileikkaus, laikkaleikkaus ja metallien hionta, joista syntyy kipinöintiä, sekä työt, joissa käytetään kaasupoltinta, muuta avotulta tai kuumailmapuhallinta. Tulitöille on aina niiden palovaaran vuoksi harkittava vaihtoehtoisia menetelmiä.

Tulitöiden suorittaminen tilapäisellä tulityöpaikalla vaatii aina tulityöluvan. Tulityön suorittajalla on oltava voimassa oleva tulityökortti.

Tulityölupia voivat myöntää seuraavat tulitöiden vastuuhenkilöt:

Ari Särkkä
Campusta Oy
puh. 050 3471430
ari.sarkka@campusta.fi

Vakituisen tulityöpaikan sijainti: 1. krs J-osa ProLab hitsaamossa SJ107

Paloilmoitinlaitteiston hoitajan on huolehdittava tarpeellisista irtikytkennöistä, jotta tulityöt tai muut remonttityöt eivät aiheuta aiheetonta paloilmoitusta.

Mahdolliset paloilmoitinjärjestelmän irtikytkennät on kytkettävä takaisin päälle.

Tupakointipaikka

Tampereen yliopiston Hervannan kampus on savuton kampus, jossa tupakointi on sallittu vain erikseen merkityillä tupakointipaikoilla. Tupakansavun kulkeutuminen sisätiloihin on pyrittävä estämään. Ulkona olevien tupakointipaikkojen suunnitteluperusteena voidaan käyttää noin 10 metrin etäisyyttä rakennuksen niistä osista ja rakenteista, joista tupakansavu mahdollisesti kulkeutuu sisätiloihin.

Turvallisuuden lisäämisen ja tulipalon estämisen kannalta keskeistä on kiinnittää huomiota myös tupakointitilan päivittäiseen käyttöön:

  • Tupakointipaikan läheisyydessä ei tule olla mitään herkästi syttyvää.
  • Tupakointiin varatun tilan haltijan tulee asettaa näkyville tupakointikiellon ja tupakointiin tarkoitetun tilan osoittavat opasteet.
  • Tupakointipaikoilla tulee käyttää paloturvallisia tuhkakuppeja.
  • Palavaa tai kytevää jätemateriaalia ei saa laittaa muiden jätemateriaalien joukkoon.
  • Tupakantumpit ja -tuhkat lajitellaan kylminä, kauttaaltaan kytemättöminä ja tarkoituksenmukaisesti pakattuina kaatopaikalle toimitettavan sekajätteen joukkoon.

Tupakointi on kielletty muun muassa seuraavissa paikoissa:

  • virastojen ja viranomaisten sekä niihin verrattavien julkisten laitosten yleisölle ja asiakkaille varatuissa sisätiloissa;
  • sisätiloissa järjestettävissä yleisissä tilaisuuksissa;
  • työyhteisöjen yhteisissä ja yleisissä sekä asiakkaille tarkoitetuissa sisätiloissa;
  • ulkoalueilla järjestettävien yleisten tilaisuuksien katoksissa ja katsomoissa sekä muissa tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitetuissa tiloissa, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan.

Jätehuollon turvallisuus

Kiinteistön jätepisteen oikealla sijainnilla, valaistuksella ja lukituksella voi ehkäistä onnettomuuksia ja vähentää paloriskiä. Huomiota tulee kiinnittää jäteastioihin ja -katoksiin sekä niille johtaviin kulkureitteihin. Jätepiste tai kiinteistön poistumiskäytävät eivät saa olla varastoina. Jätekatoksessa ja seinän vierellä lojuvat irtonaiset tavarat muodostavat turvallisuusriskin ja ovat hyviä sytykemateriaaleja tuhopolttajalle.

Keräysastiaan lajitellaan vain sinne kuuluvaa jätettä siten, että kansi mahtuu kiinni.

Jäteastiarivistö ja jätekatos on turvallista sijoittaa:

  • vähintään kahdeksan metrin etäisyydelle rakennuksen seinästä;
  • lukittuun tilaan siten, että siinä mahdollisesti syttyvä tulipalo ei vaaranna varsinaisen rakennuksen paloturvallisuutta.

Muut järjestelyt

Hissi

Hissi
Sijainti Sähkötalossa on yhteensä viisi henkilöhissiä, jotka sijaitsevat rakennuksen C-, G-, H-, L- ja M-osissa.
Huoltoyritys KONE Hissit Oy

Ilmanvaihtokone

Ilmanvaihtokone
Sijainti Yhteensä 19 IV-konehuonetta: 1. krs G-osassa tila SG104 sekä loput 18 IV-konehuonetta rakennuksen vesikatolla; A- ja I-osissa 3 kpl, C-, D-, F-, G-, H-, K- ja N-osissa yhteensä 12 kpl, L-osassa 2 kpl ja M-osassa 1 kpl
Hätä-seis-painikkeen sijainti 1. krs F-osa tilassa SF116B, N-osa laboratoriossa SN101 ja J-osa tuulikaapissa SJ112A

Ilmanvaihdon pysäytys

Mikäli rakennukseen kohdistuu ulkoinen vaara, kuten palokaasut viereisestä rakennuksesta, tulee ilmanvaihto sulkea. Tällöin pelastusviranomainen antaa yleensä hätätiedotteen, jossa annetaan myös lisäohjeita ja kehotus ilmanvaihdon pysäytykseen.

Hälytystilanteessa ilmanvaihto tulee pysäyttää kokonaisuudessaan, selvästi merkityllä pysäytyskytkimellä. Pysäytyskytkimen tulee olla helposti saavutettavassa paikassa.

Toimintaohjeita

Toimintaohjeet löytyvät pelastussuunnitelman etusivulta "Toimintaohjeet"-kohdasta.

Väestönsuojelu

Väestönsuojan tarkoitus on suojella ihmisiä sortumilta, räjähdyspaineelta, sirpaleilta, kaasuilta, säteilyltä ja tulipaloilta. Kiinteistössä on 2 väestönsuojaa. Jokaiselle väestönsuojalle on suositeltavaa valita väestönsuojanhoitaja ja hoitajan apulainen. Kiinteistön väestönsuojanhoitajien on hyvä opetella väestönsuojan laitteiden käyttö ja suojan käyttökuntoon laitto.

Kiinteistössä on 2 väestönsuojaa:

Sijainti Suojaluokka Pinta-ala Suojapaikkoja Varusteiden sijainti
1. krs M-osa tila SM121 S1 83,2 m² 110 Väestönsuojassa
1. krs M-osa tila SM111 S1 80,7 m² 107 Väestönsuojassa

Kaksi kiinteistön väestönsuojista on luokkaa S1. Suojaluokan S1 väestönsuoja on uudempi suoja, joka on rakennettu vuoden 1971 jälkeen. Tässä suojamallissa on mahdollista viipyä pitkiä aikoja. Suojassa on käsikäyttöinen tai koneellinen ilmanotto, joka on varustettu esisuodattimella ja aktiivihiili-hiukkassuodattimella.

Kiinteistöllä on myös väestönsuojapaikkoja osoitteissa:
  • Korkeakoulunkatu 1, Tietotalo
  • Korkeakoulunkatu 5, Kalliosuoja (Bommari)
  • Korkeakoulunkatu 7, Kampusareena

Viranomaiset antavat ohjeita radiossa, jos on siirryttävä yleisiin väestönsuojiin ja tiedon siitä, mihin yleisistä väestönsuojista ihmiset siirtyvät. Siirtyminen väestönsuojiin tapahtuu siis aina viranomaisten kehotuksesta. Normaaliaikana tapahtuvat onnettomuudet eivät yleensä koskaan edellytä väestönsuojaan suojautumista, vaan sisälle suojautuminen riittää. Yleisissä väestönsuojissa on Suomessa yhteensä 110 000 suojapaikkaa.

Tiedottaminen ja perehdyttäminen

Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta (407/2011,2§) velvoittaa seuraavasti: "Pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on tiedotettava tarvittavalla tavalla rakennuksen... työntekijöille ja muille, joiden on osallistuttava pelastussuunnitelman toimeenpanoon." Suunnitelmasta ja sen keskeisistä seikoista tulee tiedottaa kaikkia kohteessa työskenteleviä henkilöitä.

Perehdyttäminen ja tiedottaminen: Turvallisuusasioihin perehdyttämistä vastaa esihenkilöt, turvallisuusorganisaatio tukee perehdyttämisessä. Pelastussuunnitelmasta viestitään myös osana organisaation perehdyttämis- ja turvallisuusmateriaaleja.

Turvallisuuskoulutukset: Turvallisuusorganisaatio järjestää turvallisuuskoulutuksia säännöllisesti ja myös erillisten tarpeen mukaan. Pelastussuunnitelman käytännön harjoittelu toteutetaan poistumisharjoituksilla, joihin osallistuu kaikki tilojen käyttäjät.

Viestintä kriisitilanteissa: Kriisin sattuessa yliopiston johto, turvallisuusorganisaatio ja viestintä päättävät, miten asiasta tiedotetaan sekä sopivat viestintävastuista. Oikeaa tietoa pyritään jakamaan mahdollisimman nopeasti ja kattavasti. Lausuntoja yliopiston puolesta antaa yliopiston johto tai johdon erikseen valtuuttama henkilö (esim. yksikön johtaja). Ainoastaan viranomaiset voivat tiedottaa tai antaa luvan tiedottaa onnettomuuden syistä ja seurauksista. Kriisin sattuessa seuraa intraa. Tilanteen mukaan henkilökunnalle ja opiskelijoille viestitään myös tekstiviesteillä, sähköpostilla sekä yliopiston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.