Sammutusjätevesien käsittely
Tulipaloa sammutettaessa noin puolet käytetystä sammutusvedestä höyrystyy tai imeytyy palokohteen irtaimistoon ja rakenteisiin. Loppuosa on sammutusjätevettä.
Toimintaohjeet sammutusjätevesien käsittelyyn:
- Mikäli sammutusjätevesien määrä on vähäinen, sammutusjätevedet kerääntyvät jätevesi- ja sadevesiviemäreihin, joiden kautta ne menevät Tampereen kaupungin jätevesiverkostoon, edelleen puhdistettavaksi.
2. Mikäli sammutusjätevesien määrä on runsaampi tai ne ovat kerääntyneet tiettyyn paikkaan, on mahdollista, että sammutusjätevesiä kerääntyy rakennuksen alimpiin osiin. Niitä ovat osittain maanalaiset kerrokset. Näistä sammutusjätevedet kerätään kuivaamalla tai siihen erikoistuneiden yritysten imuautoilla.
3. Sammutusjätevesien määrän ollessa erittäin suuri, ne kerääntyvät viemäreihin, sadevesiviemäreihin, kohdassa 2 kuvattuihin rakenteisiin sekä maaston alempiin paikkoihin. Kiinteistö sijaitsee rinteessä, joten sammutusjätevedet valuvat myös kiinteistön ympäristön alaviin osiin.
4. Mahdolliset ympäristöön kertyneet runsaat sammutusjätevesikertymät pyritään keräämään imupaineautoilla sekä suoritetaan tarvittavat pesut, ja kuljetetaan sammutusjätevedet soveltuvaan loppukäsittelyyn.
5. Ympäristövaara ja vaara jätevedenpuhdistamon toiminnalle aiheutuvat tulipalotilanteessa pääosin varastoituna tai käsiteltävinä olevista kemikaaleista. Kiinteistössä varastoidaan ja käsitellään vähäisiä määriä kemikaaleja, joten voidaan olettaa että kiinteistön sammutusjätevedet eivät ole vaaraksi ympäristölle tai jätevedenpuhdistamolle.